فهرست مطالب

نشریه مهندسی زراعی
سال سی و هفتم شماره 2 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محبوبه زارع، مصطفی چرم، نورالله معلمی صفحات 1-15
    رها کردن فاضلاب ها در محیط، اگرچه تهدیدی جدی برای محیط زیست و سلامت بشر تلقی می گردد؛ ولی استفاده از آن در کشاورزی به صورت یک کود سرشار از مواد آلی و عناصر غذایی مهم و موثر در رشد گیاه توصیه می شود. در این مطالعه اثرات استفاده از لجن فاضلاب شهری تصفیه شده به صورت یک کود آلی ارزان قیمت، منبعی تجدید پذیر در طبیعت و یک پسماند شهری بر خصوصیات شیمیایی و عناصر غذایی ضروری خاک و خصوصیات فیزیولوژیکی نهال زیتون به تنهایی و در مقایسه با کود شیمیایی و اثر توام آنها مورد مطالعه قرار گرفت. این پژوهش به مدت 6 ماه در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهیدچمران اهواز با12 تیمار و 3 تکرار انجام شد. بدین منظور اثر لجن، کود شیمیایی کامل و اثر توام آنها بر برخی خصوصیات شیمیایی خاک مانند شوری، قلیاییت، میزان ماده آلی و عناصر غذایی پرمصرف خاک و خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه زیتون بررسی گردید. نتایج نشان داد که اثر لجن فاضلاب بر تعداد شاخه های جدید، طول گیاه، وزن خشک ریشه و تعداد برگ های جدید گیاه زیتون معنی دار شد. لجن فاضلاب با افزایش ماده آلی خاک، موجب بهبود خصوصیات شیمیایی خاک گردید و غلظت عناصر غذایی خاک را افزایش داد. تیمار 150 تن بر هکتار لجن فاضلاب بدون کود شیمیایی دارای بهترین اثر بر خصوصیات گیاه زیتون و عناصر غذایی خاک بود. با استفاده از لجن فاضلاب، افزایش تعداد برگ، میزان سطح برگ و مقدار ماده آلی خاک حدود 2 برابر تیمار شاهد و میزان کاهش pH حدود 4/ 0 واحد محاسبه شد و تاثیر لجن فاضلاب بر مقدار پتاسیم خاک ها نسبت به فسفر و نیتروژن کمتر بود.
    کلیدواژگان: لجن فاضلاب، خصوصیات شیمیایی خاک، عناصر غذایی ضروری، زیتون
  • عزت الله عسکری اصلی ارده، محمد جواد شیخ داودی، زهرا بساطی، نسیم صالحی بابامیری صفحات 17-31
    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تاثیر طول مدت رطوبت دهی (2 و 4 روزه)، دمای رطوبت دهی (10 و °C 25(و رطوبت نهایی دانه (8، 11، w.b. 14%) بر درصد دانه های خردشده در مراحل پوست گیری و سفید کنی سه رقم متداول شلتوک دراستان گیلان بود. نتایج نشان داد که اثرات عوامل اصلی و متقابل بر درصد خرد شدگی دانه در مراحل پوست گیری و سفیدکنی معنی دار بود. رقم هاشمی از بیشترین میانگین دانه های خرد سفیدکنی(99/ 42%) و پوست گیری (48/ 38%) برخوردار بود و با افزایش مدت رطوبت دهی از دو روز به چهار روز خرد مرحله پوست گیری از 23/ 20 % به 59/ 15% و درصد دانه های خرد مرحله سفیدکنی از 83/ 29 % به 19/ 27% کاهش معنی داری داشت و با افزایش دمای رطوبت دهی نمونه ها از 10 به °C25، میانگین دانه های خرد مرحله پوست گیری از 26/ 19% به 567/ 16% و میانگین درصد دانه های خرد مرحله سفیدکنی، نمونه ها از مقدار 64/ 29% به 38/ 27% کاهش معنی داری داشت. افزایش رطوبت نهایی نمونه ها از 8 الی w.b. 14% باعث کاهش معنی دار دانه های خرد پوست گیری از مقدار میانگین 39/ 21% به 88/ 14% و باعث افزایش معنی دار دانه های خرد سفیدکنی از میانگین 1/ 25% به 05/ 31% شد. نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل چهارتایی نشان داد که کمترین دانه های خرد حاصل از پوست گیری (736/ 4%) در آزمایش با رقم حسنی و مدت رطوبت دهی 4 روزه، دمای رطوبت دهی°C10 و رطوبت نهایی w.b. 14% و بیشترین مقدار دانه های خرد حاصل از پوست گیری (8/ 56%) در آزمایش با رقم هاشمی، مدت رطوبت دهی 2 روزه، دمای °C 10 و رطوبت نهایی w.b. 8% به دست آمد، همچنین کمترین دانه های خرد حاصل از سفیدکنی (435/ 9%) در آزمایش با رقم خزر و مدت رطوبت دهی 4 روزه، دمای رطوبت دهی°C 25 و رطوبت نهایی w.b. 11% و بیشترین مقدار دانه های خرد (85/ 57%) در آزمایش با رقم هاشمی، مدت رطوبت دهی 2 روزه، دمای °C 10 با رطوبت نهایی w.b. 14% به دست آمد.
    کلیدواژگان: برنج، ضایعات، رطوبت دهی، دمای خشک کنی، محتوای رطوبت دانه، تبدیل
  • محمد خرمیان، سعید برومندنسب، فریبرز عباسی، سید رضا اشرفی زاده صفحات 33-45
    این پژوهش با هدفبررسی مدل LEACHN برای پیش بینی انتقال رطوبت، نیترات و آمونیوم در نیمرخ خاک برای دوره رشد گیاه ذرت در منطقه شمال استان خوزستان در 2 سال متوالی اجرا شد. آب در سه سطح (50، 75 و 100 درصد نیاز آبی گیاه) و کود نیتروژن در سه سطح(Kg ha-1150، 225 و 300) و سه تقسیط مساوی قبل از کاشت، مرحله 8-6 برگی و قبل از گلدهی اعمال شد. نتایج واسنجی مدل نشان داد که مقادیر ضرایب نیترات زایی، نیترات زدایی و انتشار پذیری به ترتیب برابر باdays-1 0/17، 0/004 و mm200 کمترین خطای متوسط (MBE) و بالاترین کارایی مدل (EF) در طول دوره رشد را ایجاد کرد، به طوری که محدوده تغییرات این شاخص ها برای نیترات به ترتیب بین 09/ 2- تا 89/ 3، و 1/ 0- تا 88/ 0 می باشد.با این حال،دقت مدل در پیش بینی انتقال آمونیوم کمتر از نیترات بود.مقادیر اندازه گیریو پیش بینی شده مدل نشان داد کهانتقال نیترات به لایه های پایین تر از cm60 در هیچ یک از تیمارهاصورت نگرفت. شاخص های آماری MBE، EFو ضریب تغییرات (CV) مدل برای پیش بینی رطوبت خاک در عمق های مختلف به ترتیب بین 003/ 0 تا 019/ 0، 24/ 0 تا 73/ 0 و 8/ 5 تا 9/ 17 درصد تغییر نمود که بیانگر دقتبالای مدل در پیش بینی رطوبت خاک می باشد.
    کلیدواژگان: نیتروژن معدنی، انتقال املاح، واسنجی، LEACHN
  • یوسف قاسمی، محمدحسین کیانمهر، مجید محسنی منفرد، بهزاد آزادگان، جعفر مساح صفحات 47-57
    امروزه از کود کمپوست به عنوان جایگزینی برای کودهای شیمیایی که خساراتی را برای سلامتی انسان ها و همچنین برای زمین های کشاورزی به بار می آورد،یاد می شود. مشکلاتی مانند: حمل ونقل(حجم زیاد)، رطوبت زیاد، توزیع کود در مزرعه، گرد و غبار و انبارداری، در ارائه این کود به مزرعه وجود دارد.پلت و گرانول، راه حل فشرده سازی برای حل مشکلات مطرح شده پیشنهاد میگردد. تاثیر پارامترهای گرانول کود کمپوست بر روی درصد گرانول مفید تولید شده با استفاده از دستگاه استوانه دوار در مقیاس آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت.برای گرانول کردن تاثیرچهار پارامتر، سرعت چرخش استوانه دوار، زمان گرانول کردن، درصد پرشدگی استوانه دوار از مواد اولیه و غلظت چسباننده بر مقاومت به شکست گرانول های تولیدی مورد تحقیق قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که سه عامل، زمان فرآیند گرانول کردن، درصد پرشدگی و درصد ملاس(نسبت ملاس به آب) بر مقاومت به شکست گرانول ها و همچنین اثر متقابل سرعت چرخش استوانه و زمان گرانول کردن بر روی مقاومت به شکست گرانول ها اثر معنی دار دارند. نتایج نشان می دهد با افزایش درصد ملاس، زمان گرانول کردن و درصد پرشدگی استوانه مقاومت به شکست گرانول ها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سطح پاسخ، درصد پرشدگی، گرانولاتور دوار، گرانول کردن
  • محسن سلیمانزاده، حسین خادمی، مژگان سپهری صفحات 59-72
    ریز جاندارن در فراهم سازی عناصر غذایی برای گیاه و تکامل خاک، کارایی ویژه ای دارند. این بررسی برای شناخت پیامد کاربرد دو سویه باکتری Bacilluscereus بر آزاد سازی پتاسیم و آهن از کانی های میکایی انجام شد. آزمایشفاکتوریلدر قالبطرحکاملاتصادفی با دو گونه کانی (فلوگوپیت و موسکویت)، دو سویه باکتری (PTCC 1247 و PTCC 1665) و شاهد و هشت زمان در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که آزاد سازی پتاسیم و آهن بسته به سویه باکتری و گونه کانی ناهمانند است. سویه PTCC1665 پتاسیم بیشتری آزاد نمود. پتاسیم آزاد شده در تیمار مایه زنی شده با سویه PTCC 1665 در برابر سویه PTCC 1247و تیمار شاهد بیشتر بود. آهن آزاد شده در آغاز آزمایش افزایش یافت، با گذشت زمان روند کاهشی شد و دوباره روند افزایشی پیدا نمود. روی همرفته اندازه آزاد شدن آهن از فلوگوپیت بیشتر از موسکویت بود.
    کلیدواژگان: آزادسازی پتاسیم و آهن، Bacillus cereus، موسکویت، فلوگوپیت
  • علیرضا فلاح، سمیه مومنی، شایان شریعتی صفحات 73-86
    هدف از این پژوهش مقایسه اثر سطوح مختلف کود زیستی شامل باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن آزوسپیریلوم و ازتوباکتر به تنهایی یا به صورت تلفیقی، به همراه باکتری های محرک رشد گیاه سودوموناس فلورسنس و باسیلوس سابتیلیس در ترکیب با پنج سطح کود نیتروژنه بر ویژگی های رشد و عملکردی گیاه گندم بود. آزمایش به صورت فاکتوریل، شامل کود زیستی و مقادیر مختلف کود نیتروژن در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. در پایان دوره رشد گیاه صفات تعداد سنبله، تعداد دانه، عملکرد گیاه، نسبت وزن دانه به کاه، عملکرد کاه و درصد نیتروژن دانه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد در اثر اصلی کود زیستی، بیشترین تاثیر را کود زیستی حاوی ازتوباکتر، آزوسپیریلوم، سودوموناس و باسیلوس سابتیلیس داشته، و به ترتیب 8، 5/ 22، 5/ 26 و 3/ 23 درصد مقادیر صفات نیتروژن دانه، تعداد سنبله، عملکرد کاه و عملکرد گیاه را نسبت به گیاه شاهد افزایش داد. در اثر اصلی کود شیمیایی بر صفات مورد بررسی اگر چه سطح کودی 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص بیشترین مقدار را داشته ولی تفاوت معنی داری با سطح کود 75 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص نشان نداد. در اثر متقابل هم برهم کنش کود زیستی حاوی ازتوباکتر، آزوسپیریلوم، سودوموناس و باسیلوس سابتیلیس با 75 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بالاترین مقادیر را به خود اختصاص داد و توانست به ترتیب 25، 4/ 100، 5/ 53، 6/ 100 و 6/ 92 درصد صفات تعداد دانه، تعداد سنبله، نیتروژن دانه، عملکرد کاه و عملکرد گیاه را نسبت به گیاه شاهد افزایش دهد.
    کلیدواژگان: ریزوباکتری های محرک رشد، کود زیستی، عملکرد گندم
  • قربانعلی روشنی، عبدالرضا قرنجیکی صفحات 87-99
    نقشه های حاصلخیزی خاک مبنای توصیه های کودی، پایش تغییرات تغذیه ای خاک و یکی از ابزارهای مهم برای پیش بینی کمبود یا سمیت عناصر غذایی در خاک می باشند. این مطالعه با هدف تهیه نقشه رقومی عناصر غذایی پرنیاز وکم نیاز و همچنین برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیائی مهم خاک برای مراکز خدمات سازمان جهاد کشاورزی جهت بهینه سازی مصرف کودهای شیمیائی در برنامه عملیاتی الگوی کاشت انجام گردید. منطقه مطالعاتی شامل اراضی زیر کشت گندم آبی و دیم بوده و پس از حذف باریکه های مرزی شمالی و اراضی شیبدار جنوبی، مساحتی در حدود 500 هزار هکتار را شامل می گردد. نقشه های جغرافیایی 50000: 1 به شبکه های یک کیلومتر مربعی با فواصل 1000 متر تقسیم شده و به کمک GPS از محل تقاطع خطوط شبکه نمونه مرکب تهیه شد و علاوه بر مقادیر قابل جذب تمامی عناصر غذایی اعم از پرنیاز و کم نیاز، برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیائی مهم نیز اندازه گیری شدند. پس از دریافت نتایج کامل تمام نمونه ها، برای هر سری از داده ها، یک لایه الکترونیکی (رقومی) ساخته شده و بعد از میان یابی نقطه ای، پهنه بندی انجام شد. ناهمگنی داده ها در جهات مختلف بررسی و همبستگی مکانی داده ها نیز ارزیابی شدند. با آنالیز واریوگرام، تغییرات مکانی داده ها تعیین گردیده و با توجه به مجموع نتایج، واریوگرام هر متغیر برای انتخاب مدل مناسب مورد استفاده قرار گرفته و از طریق میان یابی نقطه ای با تکنیک آماری کریجینگ، نقشه متغیر مورد مطالعه تهیه و ارائه گردید.
    کلیدواژگان: نقشه های رقومی، خصوصیات فیزیکو شیمیائی خاک، استان گلستان
  • روح الله تقی زاده، فریدون سرمدیان، محمود امید، نورایر تومانیان، محمد جواد روستا، محمدحسن رحیمیان صفحات 101-115
    در طی سال های گذشته پیشرفت های گسترده ای در زمینه علم نقشه برداری رقومی خاک شده است؛ به طوری که منجر به تولید نقشه های رقومی خاک در سطح ملی و قاره ای گردیده است؛ اما به رغم مطالعات بسیار زیادی که در سطح دنیا انجام گرفته است و یا در حال انجام شدن می باشد، تعداد اندکی از خاک شناسان ایرانی به علم نقشه برداری رقومی خاک علاقه نشان داده اند؛ لذا در تحقیق حاضر، سعی شده تا از انواع روش های داده کاوی برای پیش بینی مکانی گروه های بزرگ خاک در اراضی به وسعت 72000 هکتار در منطقه ی اردکان بهره گرفته شود. در این منطقه بر اساس روش مربع لاتین مکان جغرافیایی 187 پروفیل خاک مشخص شده و سپس تشریح، نمونه برداری و بر اساس سیستم آمریکایی به شش گروه بزرگ و هشت زیرگروه طبقه بندی شدند. متغیرهای محیطی یا نمایندگان فاکتورهای خاک سازی که در این پژوهش استفاده شدند، شامل ویژگی های توپوگرافی داده های تصویر ETM+ ماهواره لندست 2002 و نقشه های پلیگونی از جمله سطوح ژئومورفولوژی، زمین شناسی و کاربری اراضی است. نتایج نشان داد که مدل درخت تصمیم نسبت به سایر مدل ها دارای برتری نسبی می باشد؛ بهطوریکه توانسته است دقت پیش بینی گروه های بزرگ خاک را نسبت به روش آنالیز تشخیصی (ضعیف ترین مدل) 44% افزایش دهد. در کل نتایج تحقیق، دقت مدل های درخت تصمیم، شبکه عصبی مصنوعی، ترکیب شبکه عصبی مصنوعی - الگوریتم ژنتیک، رگرسیون لاجیستیک چندجمله ای و آنالیز تشخیصی را جهت پیش بینی گروه های بزرگ خاک با دقت کلی 70%، 65%، 65%، 55% و 47%، به ترتیب، تایید کرد. همچنین درخت تصمیم، کلاس های زیرگروه خاک را با دقت 2/ 84% پیش بینی نموده است.
    کلیدواژگان: درخت تصمیم، آنالیز تشخیصی، رگرسیون لاجیستیک، شبکه عصبی مصنوعی، الگوریتم ژنتیک
|
  • M. Zare, M. Chorom, N. Moallemi Pages 1-15
    Release of urban sewage in the environment is considered a serious problem to the environment and human health while its use in agriculture is recommended as a rich fertilizer in organic matter and major nutrients affecting plant growth. In this study، the use of treated urban sewage sludge، as a cheap organic fertilizer، a reproducible source in the nature and a municipal waste on the chemical properties of soil and essential nutrients of olive plant and soil alone and in combination with chemical fertilizer، was investigated. This study was conducted at Shahid Chamran University of Ahvaz greenhouse with 12 treatments and 3 replications within six months. Effects of sewage sludge، chemical fertilizer and combined effects on various parameters such as ECe، pH، organic matter content and essential nutrients of olive plant and soil and olive physiological characteristics were determined. Soil nutrient concentrations and physiological function of olive plants subjected to sewage sludge increased، and soil pH significantly decreased. The effect of sewage sludge and fertilizer on the vegetative components of the olive plant، including number of lateral branches، number of new leaves، height and leaf dry weight، significantly increased. Sewage sludge improved some soil chemical properties. 150 tons of sewage sludge per hectare without fertilizer treatment had the best effect on the properties of olive plants and soil. Sewage sludge increased the number of leaf، leaf area and organic matter content about twice times comparing with blank treatment but decreased 0. 4 unit pH. Effect of sewage sludge on soil potassium content was fewer than P and N.
    Keywords: Sewage Sludge, Soil Chemical Properties, Essential Nutrients, Olive
  • E. Asgari Asli Ardeh, M.J. Sheikh Davoodi, Z. Basati, N. Babamiri Pages 17-31
    The aim of this research was to investigate the effect of grain soaking time (at two levels in 2 and 4 days), grain soaking temperature (at two levels 10 and 25 °C) and grain final moisture content (at three levels 8, 11, 14%w.b.) on the percentage of broken grain during husking and whitening processes for three paddy rice varieties (Hashemi, Hasani and Khazar) which are common in Guilan Province. The results revealed that the effect of main factors and their intractions was significant on the broken grain percentage during husking and whitening processes. The Hashemi variety had the highest broken grain with values 42.99% and 38.48% at husking and whitening processes, respectively. By increasing grain soaking time from two to four days, broken grain mean values at husking and whitening processes decreased significantly from 20.23% to 15.59% and 29.53% to 27.19%, respectively. By increasing soaking temperature from 10 to 25 °C, broken grain mean values at husking and whitening processes decreased significantly from 19.26% to 16.57% and 29.64% to 27.38%, respectively. The increase of final grain moisture content from 8 to 14%w.b. caused a significant decrease of broken grain at husking from mean value 21.39% to 14.88% and a increase significant in broken grains at whitening from mean value 25.91% to 31.05%. Comparison of the mean results of quaternary interactions showed that the least broken grains percent of husking process (4.736%) was obtained at test with Hasani variety, soaking time of four days, soaking temperature of 10°C and grain moisture content of 14 (%w.b.). Also, the hightest broken grain percentage of husking process (56.8%) was obtained at test with Hashemi variety, the soaking time of two days, the soaking temperature of 10 °C and the grain moisture content of 8 w.b.%. The least broken grain percentage of whitening process (9.44 %) was obtained at test with Khazar variety, the soaking time of four days, the soaking temperature of 25 °C and the moisture content of 11 w.b.%. The highest broken grain percentage of whitening process (57.85%) was obtained at test with Hashemi, soaking time of 2 days, soaking temperature of 10 °C and grain moisture content of 14%(w.b.).
  • M. Khorramian, S. Boroumand Nasab, F. Abbasi, S. R. Ashrafizadeh Pages 33-45
    This study was conducted to assess the ability of LEACHN model for predicting nitrate and ammonium in the soil profile under corn at the Safiabad Agricultural Research Center, over two growing years. Three irrigation levels (50, 75, and 100% water requirement) and three nitrogen fertilizer levels (150, 225, and 300 kg N ha-1) were applied through fertigation in three equal splits during the first irrigation, 6 to 8 leaves, and before flowering stages. The results of model calibration showed that nitrification and denitrification rates with 0.17, 0.004 per day and a dispersion coefficient equal to 200 mm provided the minimum mean bias error (MBE) and the maximum modeling efficiency (EF). Therefore, the MBE and EF values for nitrate varied from -2.09 to 3.89 and -0.1 to 0.88 respectively. However, model predictions for NH4 mobility through the soil profile were lower than that of nitrate mobility. Comparison between predicted and measured values did not show nitrate leaching below 60 cm in the soil profile in any treatments. Statistical indexes of MBE, EF, and coefficient of variation (CV) for soil moisture content predictions in different depths varied between 0.003 and 0.019, 0.24 and 0.73, and 5.8 and 17.9% respectively showing the high accuracy of model in prediction of soil moisture content.
    Keywords: Mineral Nitrogen, Nitrate Leaching, Model Calibration, LEACHN Model
  • Y. Ghasemi, M.H. Kianmehr, M. Mohseni Monfared, B. Azadegan, J. Massah Pages 47-57
    Today the chemical fertilizers are replaced with organic fertilizers due to the bad effects on human health and agricultural soils. There are barriers against useful utilization of organic fertilizers such as transportation (high volume), high moisture content, uneven distribution of fertilizers, dust production and storage. One of the solutions is densification of manure as pellet or granule. The effects of process parameters were evaluated in laboratory scale rotating drum. The effects of parameters such as drum rotational speed, granulation time, filling percentage of drum and percentage of molasses were investigated on the fracture force of granules. The results showed that all parameters and also interaction of drum rotational speed and granulation time have significant effect on the fracture force. Also, the results showed that with enhancement of granulation time, percentage of drum filling and percentage of molasses, resistance to failure of the granules increased.
    Keywords: RSM, Drum Granulation, Percentage of Drum Filling, Granulation
  • M. Soliemanzadeh, H. Khademi, M. Sepehri Pages 59-72
    Microorganisms play an important role in providing nutrients for plants and also in soil development. This study was carried out to investigate the effect of two strains of Bacillus cereus on the release of potassium and iron from micaceous minerals. An experiment was set up with a completely randomized design and factorial arrangement with three replications. Treatments included two types of mineral (phlogopite and muscovite), two strains of bacteria (PTCC 1247 and PTCC 1665), control and eight time periods. The results indicated that released potassium and iron were highly dependent on the strain of bacterium and also the mineral type. Strain PTCC 1665 could release a higher amount of potassium as compared to PTCC 1247. The amount of released iron increased at the beginning of the experiment but decreased and then increased as time passed. In general, the amount of released iron from phlogopite was higher than that from muscovite.
    Keywords: Release of potassium, iron, Bacillus cereus, Muscovite, Phlogopite
  • A.R. Fallah Nosratabad, S. Momeni, S. Shariati Pages 73-86
    The present investigation was designed to compare the effect of combination biofertilizer of nitrogen fixing free-living bacteria and plant growth promoting bacteria of Azotobacter. It also aimed to compare the effect of Azospirillum alone and in combination with other plant growth promoting bacteria of Pseudomonas fluorescens and Bacillus subtilis with five nitrogen fertilizer levels on the wheat growth indices and yield.The experiment including biofertilizer and different amounts of nitrogen fertilizer was carried out as factorial in completely randomized design with three replications. At the end of plant growth period, some plant indices such as spike and grain number, crop yield, grain to straw weight ratio, straw yield, and grain nitrogen percentage were measured. The results showed that in the simple effect of bio fertilizer, the most effective factor was related to the biofertilizer consortium containing Azotobacter, Azosprillum, Pseudomonas and Baillus subtilis which respectively increased 8, 22.5, 26.5 and 23.3 % the amounts of grain nitrogen, spike number, straw yield and plant yield in comparison with control treatment. Although in the simple effect of chemical fertilizer on studied indices, 100 kg/ha of nitrogen had the most effect, it didn’t demonstrate any significant difference in comparison with the fertilizer level of 75 kg/ha. The highest amounts of measured indices were related to the interaction of bio fertilizer including Azotobacter, Azosprillum, and Pseudomonas and Bacillus subtilis with nitrogen level of 75kg/ha that could respectively increase 25, 100.4, 53.5, 100.6 and 92.6% of grain and spike number, the nitrogen content of grain, straw and plant yield compared to control plant.
    Keywords: growth promoter rhizobacteria, bio fertilizer, yield of Wheat
  • G. Roshani, A. Gharanjiki Pages 87-99
    The fertility maps are useful tools to know about the land resources. These maps are essential to do a correct fertilizer recommendation, monitoring the changes of soil fertility level and also to do prediction of toxicity or deficiency of necessary plants nutritional elements in the soil. The present research was carried out to digital mapping of macro and micro elements as well as some important physical and chemical properties of the soil for agricultural service centers of Golestan province to optimize the use of chemical fertilizers in operating plan pattern. The studied areas were under irrigated and rain-fed wheat cultivation and the total surface area was about 520000 hectares. Using based maps with the scale of 1: 50,000, the area was divided into 5200 grids each having one kilometer square area. Using Global Positioning System (GPS) instrument a composite soil sample was taken from the center of any grid and analyzed for major macro- and micronutrients as well as physical and chemical properties of the soil namely; pH, EC,TNV, sand, silt and clay contents. At the time of sampling, some additional information like latitude, longitude, elevation, owner's name, date of sampling, kind of water resources, possibility of water logging, crop history (present and previous) was collected and recorded. After getting the laboratory results, for the above stated data sets, an electronic layer was created for any particular parameter and after doing interpolation, the layers were polygonized. Anisotropy of the data sets in different directions was evaluated by the help of variogram surface operation. Then spatial correlation of each data set was calculated. After variogram analysis, spatial variation of the data sets was studied and a suitable model was selected. Finally, through point interpolation using kriging technique, the digital map of each parameter was established.
    Keywords: Digital maps, physical, chemical properties of soil, Golestan province
  • R. Taghizadeh, Mehrjardi, F. Sarmadian, M. Omid, N. Toomanian, M.J. Rousta, M.H. Rahimian Pages 101-115
    In recent years, there has been a great development in the digital soil mapping which has led to production of maps for countries and the continents. Although many studies have been conducted all over the world, few Iranian soil scientists have shown interests in digital mapping. Therefore, in the present research, different data mining techniques (i.e. regression logistic, artificial neural network, genetic algorithm, decision tree and discriminant analysis) were applied to spatial prediction of great group soils in the area covering of 72000 ha in Ardakan. In this area, by using the conditioned Latin hypercube sampling method, location of 187 soil profiles was selected, which was then described, sampled, analyzed and allocated in taxonomic classes according to soil taxonomy of America. Auxiliary data used in this study to represent predictive soil forming factors were terrain attributes, Landsat 7 ETM+ data and a geomorphologic surfaces map. Results showed that decision tree model had the highest accuracy while it could increase the accuracy of prediction up to 44% in comparison with discriminant analysis technique. Results also indicated using the taxonomic distances led to improving the overall accuracy of decision tree up to 3%. Results confirmed capability of decision tree, artificial neural networks, genetic algorithm, logistic regression, and discriminant analysis with 70%, 65%, 65%, 55%, and 47% accuracy, respectively. Moreover, results showed that decision tree model could predict soil classes in sub-great group with the overall accuracy of 84.2%.
    Keywords: Decision tree, Discriminant analysis, Logistic regression, Artificial neural networks, Genetic algorithm